Unbreakable. De 12HR Evolution!

Maandag 26 Juni opende ik Facebook en las daar de oproep van Unbreakable voor het event de 12HR Evolution. Een unieke challenge opgezet door een groep specialisten van de Special Forces van het Korps Mariniers; Maritime Special Operations Force (MARSOF). Ik las een aantal van hun pijlers op de website waar je tijdens deze challenge aan gaat werken en ik was verkocht.

“Hoe kun jij jezelf sterker maken, je aanpassingsvermogen verbeteren en je stressdrempel omhoog brengen? En hoe kan dat op veilige en gedoseerde wijze? Wie heeft de juiste expertise en ervaring om jou hierbij te helpen? Hoe kun je jezelf niet alleen fysiek sterker maken, maar vooral mentaal en emotioneel?”

Unbreakable bestaat uit totaal 5 fases.

 1. Disruptiefase (intake en fysieke niveaubepaling)
 2. Instructiefase (presentatie, workshops en demonstraties)
 3. Stressfase (scenario’s en praktijkoefeningen onder stress)
 4. Endurancefase (fysieke/mentale praktijkoefeningen)
 5. VICTORYFASE (formele en informele afsluiting)

Na het lezen van dit stukje tekst wilde ik meedoen. Je zou denken dat ik dat zou willen vanwege mijn beperking en ik wil zien of ik dit kan volbrengen maar de 12HR Evolution is vooral gericht op het kunnen omgaan met stress en het doorgaan onder moeilijke omstandigheden. Naast mijn lichamelijke beperking heb ook het syndroom van Gilles de la Tourette waarbij het ervaren van stress voor mij zeker geen voordeel is en ik daar enorm veel of zelfs meer last van ondervindt dan andere. Ik wilde doormiddel van dit event ervaren en zien of ik deze stress onder controle kan houden en handvatten mee kan nemen voor later. Niet wetende wat er ging gebeuren heb ik mij dus aangemeld en ben ik zeer professioneel en enorm fijn op de hoogte gebracht van dat wat er ging komen.

Mijn schoonvader bracht mij op 1 juli naar Egmond aan zee voor de 12HR Evolution. Aangekomen stonden er al enkele mensen te wachten die ook net als ik gingen meedoen. In totaal was het een groep van 9 mensen. Van ICTers tot docenten en van vrouwen tot sterke mannen. Om 20.00 ging er een deur open en mochten wij naar binnen. Vanaf hier hou ik mijn verhaal beknopt om niet al te veel te verklappen. Na een korte maar strenge introductie door UNbreakable oprichter Sander Aarts was het game-on en de 12HR Evolution was begonnen. Er stonden 9 rugtassen voor ons klaar met elke een persoonlijk nummer waar wij ons achter moesten gaan opstellen.

Deelnemers! het is tijd om nog even snel wat te drinken en/of te plassen maar zorg dat je binnen 10 min weer op je plek staat. De toon was gezet en langzaam begon het kwartje te vallen dat het geen grapje zou gaan zijn. Ik was voor mijn gevoel de remmende en storende factor van de groep maar al snel begrepen we dat het een team effort zou gaan zijn. Je ego mag je thuis laten want het is belangrijk om samen te werken. Fase 1 was begonnen en ik kan je vertellen dat die niet leuk is. Je realiseert je dat je toch niet zo fit bent en er geen ruimte is voor ego’s, huilen of klagen. Al snel begon de groep elkaar te helpen want alles alleen doen was niet zo makkelijk en kan ook in ons nadeel zijn. Tijdens de eerste fase hebben we als team ervaren hoe het is om van niks naar 100% te moeten gaan.

Eenmaal terug begon fase 2 waarin diverse workshops werden gegeven over het omgaan met stress maar ook enorm veel leerzame tips omtrent het verlenen van eerste hulp bij nood. Tijdens de workshops kregen we als snel door dat deze tips later op de avond nog wel eens van pas zouden komen. Buiten was het inmiddels al donker al waardoor we geen idee hadden hoelaat het inmiddels was.

Over 5 min sta je achter je rugzak voor de volgende fase, riep een instructeur. Ik was redelijk hersteld van fase 1 en 2 en was vooral benieuwd wat er nu ging gebeuren. We kregen allemaal een bril op ons hoofd, zo één waardoor je niks kunt zien. Opgesteld in rijen en onze mooie brillen werden we naar een hal begeleid. Ik moest op de grond gaan zitten met mijn handen op het hoofd en wachten op nieuwe instructies. Ik mis mijn rechter heup dus zitten zonder speciale mal is voor mijn niet te doen. De muziek ging aan! dat ga je niet menen Hardcore! ik zag niks en de pijn in mijn rug was NU al niet normaal omdat ik niet goed kan zitten.  Dat irritante muziekje maakte het allemaal niet veel beter dus het enige wat je kan doen is beginnen met accepteren. Wat een irritante melodie die ook nog eens om ongeveer de minuut werdt herhaald.

Na een tijdje denk je dat de muziek wel zal stoppen maar helaas en als het even stil was! dan speelde ik het melodietje zelf in me hoofd af. Inmiddels had ik al enkele taken moeten uitvoeren met en zonder bril en langzaam verloor ik de realiteit.

Wat was echt en wat niet en hoelang ben ik al wakker? Ik had al diverse opdrachten moeten uitvoeren zoals oa. schieten, rekenen, duo opdrachten en zelfs slachtoffers van aanslagen helpen. Ik had pijn ik was gefrustreerd en probeerde alle verhalen van de workshops toe te passen tijdens deze fase. Ik ga niet zeggen hoelang ik dit heb moeten doen maar ik kan je wel verklappen dat je dit niet leuk gaat vinden. Als je denkt dat je alles kan of stressloos bent dan zit je fout. Hier ga je stuk maar na afloop ben je trots. Thuis had je na 30min alles al opgegeven maar daar niet. Je lichaam kan meer dan je denkt en het is je kop die de mind-fuck doet. Dat is wat je vooral leert en daarvoor deed ik mee. Ik heb uren in een warme hal gezeten en heb diverse opdrachten moeten doen die ik als niet prettig en confronterend heb ervaren. Team Unbreakable zal er alles aan doen om jou jouw grenzen op te zoeken maar tegelijkertijd je te helpen het te doorstaan.

De laatste fase was begonnen en buiten was het weer licht geworden. De endurance fase bracht ons naar het strand, de duinen en een duik in de zee. Daar waar ik het eerste uur nog aan het klagen was liep ik nu in mul zand op krukken met wind en regen op het zelfde tempo als de groep over het strand van Egmond aan Zee. Ruim 11 uur waren we al bezig en ik had niks om na te denken. Ik kan alleen maar zeggen dat het bizar is wat je lichaam kan als je de juiste mindset kunt vinden. Het team van Unbreakable helpt je om die mindset te vinden.

Ik heb het gehaald en ik heb zeker wat geleerd. Ik hoop dat ik mijn stress momenten onder controle kan krijgen en daardoor minder last van mijn tourette zal ervaren. Ik heb geleerd om wat meer hulp te vragen als dat wordt aangeboden maar ook zeker blijven vasthouden aan dat wat ik nu doen en dat is genieten en mezelf blijven uitdagen. Ik wil het hele team en de groep bedanken voor deze uniek ervaring. Ik zal UNbreakable 12HR evolution dan ook zeker aanraden aan andere. De 12HR Evolution is geen bootcamp, OCR of fitnesstest maar een training. Een ervaring van 12 uur die je toch aan het denken gaat zetten en gewoon staat als een huis.

Are you Unbreakable?

2 gedachten over “Unbreakable. De 12HR Evolution!”

 1. Michael! Superleuk om te lezen.
  Zelf ga ik me ook opgeven.
  Respect voor je hoe je dit gedaan hebt!

  Gr Mark

 2. Inspirerend om je verhaal te lezen. Ik was blij dat ik een van je teammaten mocht zijn en heb veel respect hoe jij jouw “beperking” inzet om er sterker van te worden. Een voorbeeld functie voor velen en ook deze “ouwe” is weer aan het denken gezet. Mentaal scherper dan ooit met nog wel een beetje spierpijn wens ik je veel succes toe met alles wat je onderneemt. En voor iedereen die denkt dat is niets voor mij……. dat klopt het is alleen voor mensen die willen leren ontdekken en ervaren dat je tot veel meer in staat ben dan je denkt. Daarin was jij Michael voor mij een groot voorbeeld !!

Tof dat je mijn blog hebt gelezen! ik ben benieuwd naar je reactie. Groet Michael-Robbert