Into the CrossFit Open 2018

Ik had er al veel over gehoord en in 2017 durfde ik het nog niet aan. Ik ben inmiddels 1 jaar verder en ik klaar voor mijn eerste CrossFit qualifiers In to the Open 2018.

De CrossFit Games is het wereldwijde CrossFit event van het jaar. Echter zijn de games maar een gedeelte van de complete CrossFit competitie die hiermee gemoeid is. Als je wilt meedoen dan kun je je inschrijven voor de Open via je eigen CrossFit box. De CrossFit Open is een wereldwijde competitie waarbij denk ik bijna iedere CrossFit atleet aan mee doet met of zonder beperking. Dat laatste is wel lastig want helaas is er voor de CrossFit Open geen speciale categorie voor adaptive sporters waardoor je niet kunt zien hoe goed je het doet in vergelijking met andere (adaptive) atleten. Laten we hopen dat dit in de komende jaren wel het geval is want er doen duizenden beperkte atleten mee met de Open.

Elke open is ingedeeld in 5 weken met 5 verschillende workouts die een paar dagen vooraf worden bekend gemaakt. Zodra de workout bekend is gaan er over de hele wereld atleten aan de slag met deze wod bij hun affiliate (box). Ik twijfelde enorm omdat de workouts voor mij op 1 been enorm lastig zijn en wat heb ik überhaupt te zoeken bij deze wods dacht ik. In mijn vorige blog schreef ik al meer over mijn ervaringen dus lees deze gerust nog eens. De CrossFit Open is een meet moment, een test om te zien waar je staat en wat je hebt geleerd. De beste atleten gaan uiteindelijk naar de CrossFit Games maar dat niveau haalt het merendeel niet.

CrossFit Workout 18.1

Dit was de eerste workout. Holy Moly! hoe dan? ik ben best sterk maar ik heb een groot probleem met mijn balans. Nadat ik van meerder had gehoord om de workout RX ( zoals voorgeschreven) te doen moest ik er maar aan geloven. De Workout begon en meteen ging het mis. Ik kon mijn balans niet vinden en bij het roeien had ik een enorme achterstand opgelopen. Roeien met 1 been is echt anders want ik maak gewoon minder meters met 1 slag. het roeien ging slecht en de hang clean & Jerks gingen ook niet echt soepel dus ik moest het hebben van mijn Toes2Bar. Ik was er goed in en maakte alle verloren tijd weer goed! Voldaan was ik en ook zeker trots op deze workout.

CrossFit Workout 18.2

Workout 2 was begonnen en ik ging er voor. Dit kan ik en dit ga ik flikken. Maar oef.. wat kwam ik mijzelf tegen. Mijn verwachting was hoog maar de uitwerking dramatisch. Ik dacht dat ik alles aankon maar deze workout was voor mij een trap te hoog. Het was niet alleen balen voor de workout maar ook een klap in mijn gezicht want ik had niet verwacht dat ik zo teleurgesteld zou zijn. Ik was vooral boos omdat ik dacht dat ik dit soort teleurstellingen een plek kon geven. Helaas.. ik heb nog veel te leren en dit was een goeie.

 

CrossFit Workout 18.3

Oke! leuk CrossFit. Waarom doen jullie mij dit aan. Had dan op zijn minst een adaptive klassement gemaakt zodat ik mee kan. Veel mede sporters juichen me toe en zijn vol lof over mijn prestaties maar ik ben dat nog niet. Na het zien van deze workout wilde ik het uitstellen. Ik doe het maandag wel zij ik als een boer met kiespijn.. Dubble unders? ik kan net 1 keer touwtje springen en overhead squats? kom op CrossFit. Mijn uitstel was definitief tot daar Rianne was. Rianne deed haar 18.3 iets eerder ivm. omstandigheden en ik keek toe. Ze bleef hangen bij de pull-ups eihaar struggle deed me van gedachten veranderen. Ik was hyper! als zij vecht voor elke rep dan moet ik ook. Niks uitstellen gewoon gaan. Na afloop 300 single unders, 20 OH squats waar ik mega trots op ben en enkele dumbble snatches. Ik had mijzelf een target gesteld en die heb ik gehaald.

CrossFit Workout 18.4

Waarom is het bij CrossFit altijd alles of niks. Er is nooit echt een middenweg. Waarom vindt ik dat? Met 1 been krijg ik onmogelijk 225lb. omhoog dus ik moet de workout schalen naar scaled. Dit betekend dat er een aangepaste versie is die mogelijk niet iets makkelijker gaat. Helaas moest ik deze workout schalen en werden de handstand push-ups waar ik zo veel lol uit haal en tevens ook goed in ben vervangen door hand-release push-ups. Het is bij CrossFit altijd een strijd met jezelf maar vooral een mentale strijd. Accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals ik zou willen.

 

CrossFit Workout 18.5

Oef… 18.5 was zwaar! Op 1 been thrusters uitvoeren is niet niks. Ik kwam ook niet ver maar dat maakt niet uit. De check-to-bar-pull-ups werden vervangen voor jumping chin-over-bar pull-ups maar alleen omdat er maar 1 scaling optie is. En daar gaan we weer.. het is altijd alles of niks terwijl ik super goed ben in chest-to-bar-pull-ups. Ik heb enorm genoten van de CrossFit open. En ik hoop dat er in de komende jaren meer integratie zal zijn van de Adaptive sporters. Ik kwam tijdens de open er wel achter dat er een organisatie is genaamd Wheelwod. Deze amerikaanse CrossFit organisatie geeft Adaptive CrossFitters zoals ik de kans om parallel aan de CrossFit Open mee te doen aan een Adaptive competitie. Wat zij doen is de CrossFit Open workout aanpassen zodat een sporters met een lichamelijke beperking, amputaties of zelfs rolstoelgebonden kunnen meedoen. En verrassend grote competitie wereldwijd en dat zijn geen kleine jongens die daar aan mee doen. Ik zie wel een uitdaging en dat is meedoen! CrossFit open 2019 ga ik anders aanpakken. Ik ga meedoen met InToTheCrossFitOpen en WheelWod. Een kijken wat mij dat zal opleveren.

Op naar CrossFit open 19.1

Michaelrobbert

Tof dat je mijn blog hebt gelezen! ik ben benieuwd naar je reactie. Groet Michael-Robbert