CrossFitten met een beperking?

Een paar jaar geleden kwam ik dankzij mijn vrienden in aanraking met CrossFit. Ik had nog nooit eerder gehoord van CrossFit en ik had ook geen idee wat ik kon verwachten. Ik deed mijn eerste proefles bij CrossFit Harderwijk maar na afloop was ik niet meteen verliefd op deze sport.

CrossFit is constantly varied functional movements performed at high intensity.

Ik heb het geweten! Ik kan me niet veel meer herinneren van deze dag maar wel dat ik gesloopt was. Mijn voornaamste sport was Obstacle running dus ik was niet bekend met box Jumps, thrusters, cleans en deadlifts en ik had ook nog eens enorm veel moeite om de workout bij te houden.

 

Maar als snel kwam ik er achter dat CrossFit niet alleen voor de fitste en beste sportmensen was. CrossFit is voor iedereen en dus ook voor iemand met een lichamelijke of chronische beperking. Ik kwam er achter dat elke workout prima aan te passen is als je de voorgeschreven oefening niet kunt uitvoeren. Ik kan bijvoorbeeld niet elke oefening op de voorgeschreven manier uitvoeren en mijn balans is daar de grote boosdoener van.

Gisteren nog! een tabata workout met Deadlifts, Hang Cleans, Front Squats en Push Presses. Als je een beetje bekend bent met deze oefeningen dan snap je dat balans essentieel is voor de uitvoering. Ik zette alles klaaren begon met de workout. Hammertime!!! Oef.. ik heb me enorm vergist in de snelheid en mijn gewichten. 

Ik had mezelf overschat en na ronde 1 was ik er klaar mee! gefrustreerd en geïrriteerd stopte ik met werken en keek ik toe hoe mijn maatje zijn workout wel kon doen. Ik wil bij blijven en mee doen net als de rest maar soms moet ik toegeven dat dat gewoon niet kan.

En daarom ben ik zo gek op CrossFit. Ik deed de workout opnieuw en alleen! Ik schaalde elke oefening naar een beter gewicht en zo maakte ik al mijn oefeningen alsnog af. Ik ben sterk zat maar niet sterk genoeg in mijn been en soms is dat klote. CrossFit daagt mij niet alleen lichamelijk uit maar ook mentaal want toegeven is ook een leerproces.

Ik ben gestart met Tough Ground omdat ik sport leuk vindt en omdat ik mensen wil helpen om ook dat leerproces te ervaren. En afgelopen weekend was er dan de eerste Adaptive CrossFit Clinic bij Tough Ground. Hoe schaal je een workout voor iemand in een rolstoel? Hoe doe je een deadlift op 1 been? allemaal vragen die ik ooit ook had maar deze dag konden andere dit ook ervaren.

Vanuit alle hoeken van het land kwamen deelnemers en allemaal met een verschillende vorm van beperking. Ik moet toegeven ik voelde me enorm in mijn element omdat ik het gevoel had echt iemand te kunnen helpen deze dag. Ik ben nog lang geen perfecte CrossFit trainer en ik heb nog enorm veel te leren maar ik heb genoeg ervaring als sporter met een beperking en de kwaliteiten om dat over te brengen.

De Dutch Adaptive CrossFit clinic georganiseerd door Stichting Dutch Adaptives en Jos Hermans van CrossFit FSF was een succes. Dat ik heb kunnen bijdragen aan deze dag is nog toffer en ik hoop dat er nog vele zullen volgen. Ik weet 1 ding zeker! Ik ga me de komende jaren meer richten op Adaptive CrossFit in Nederland. Bekijk hier de aftermovie!

3 gedachten over “CrossFitten met een beperking?”

  1. Ook ik ben sinds kort een 1 bener, na een jaar of 9 met een”onwillig been te hebben geleefd.
    De beperking van dat been ben ik nu kwijt.
    Op naar verder herstel en balans.

Tof dat je mijn blog hebt gelezen! ik ben benieuwd naar je reactie. Groet Michael-Robbert